Pemahaman pelajar melalui aplikasi teal (technology enable active learning) dalam pembelajaran amali - Hassan, Nur Farha (2015)
Pembelajaran pengaplikasian Technology Enabled Active Learning (TEAL) yang ditinjau adalah berkonsepkan format pembelajaran yang melibatkan penyampaian isi pelajaran dalam makmal, simulasi dan hands on pelajar dalam mengendalikan teknologi inovasi. Kajian ini dijalankan untuk mengetahui tahap pengaplikasian TEAL di kalangan pelajar terhadap membantu pemahaman dalam meningkatkan daya kreativiti dan inovasi pelajar serta penyediaan kemudahan aplikasi TEAL di makmal Fakulti Pendidikan Teknikal dan Vokasional (FPTV), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia. Sampel kajian terdiri daripada 227 pelajar dari 518 pelajar Sarjana Muda FPTV Semester 1 Sesi 2014/15 yang menggunakan enam makmal Jabatan Ikhtisas Pendidikan (JIP). Penentuan saiz sampel untuk kajian ini menggunakan pengiraan Kaedah Pensampelan Strata. Instrumen kajian adalah berbentuk kuantitatif dan menggunakan borang soal selidik bagi memperolehi data daripada responden. Borang soal selidik direka bentuk dengan menggunakan Skala Likert lima mata. Data yang diperolehi dianalisis bagi mendapatkan skor min, sisihan piawaian dan ujian korelasi. Hasil kajian menunjukan tahap aplikasi TEAL dalam pembelajaran amali adalah tinggi, aplikasi TEAL terhadap membantu pemahaman dalam meningkatkan daya kreativiti dan inovasi adalah tinggi dan kemudahan makmal di FPTV dalam membantu mewujudkan persekitaran pembelajaran TEAL adalah tinggi. Manakala hipotesis kajian menunjukkan terdapat hubungan sederhana antara tahap aplikasi TEAL dengan pemahaman pelajar dalam peningkatan daya kreativiti dan inovasi pelajar. Secara keseluruhannya pengaplikasian TEAL ini perlu di laksanakan bagi membantu meningkatkan pemahaman pelajar. Dalam meningkatkan daya kreativiti dan inovasi pelajar, hasil kajian dapati pengajar dan pelajar perlu bersama-sama mengaplikasikan TEAL secara optimum dalam aktiviti pengajaran dan pembelajaran.