Code clone detection using string based tree matching technique - Wahid, Norfaradilla (2008)
Pengklonan kod telah menjadi suatu isu sejak beberapa tahun kebelakangan ini selari dengan peliambahan jumlah aplikasi web dan perisian berdiri sendiri pada hari ini. Pengklonan memberi kesan yang sangat besar kepada fasa penyelenggaran sistem kerana secm'a tidak langsung peningkatan bilangan pengulangan kod yang sama di dalam sesebuah sistem akan menyebabkan kompleksiti sistem turut meningkat. Terdapat banyak teknik pengesanan klon telah dihasilkan pada hari ini dan secm'a umumnya ianya boleh dikategorikan kepada pengesanan berasaskan jujukan perkataan. token. pepohon dan semantik. Tujuan projek ini adalah untuk mengetahui kemungkinan untuk menggunakan suatu teknik dari pemetaan ontologi untuk menyelesaikan masalah ini. tetapi kami tidak menggunakan ontologi di dalam pengesanan klon. Telah dibuktikan di dalam eksperimen awalan bahawa ia mampu untuk mengesan klon. Oi dalam tesis ini kami menggunakan dua aras pengesanan. Aras pertama menggunakan 'pelombong sub-pepohon terkerap' di mana ia mampu mengesan sub-pepohon yang sama antara fail yang berbeza. Kemudian sub-pepohon yang sama dinyatakan dalam bentuk ayat dan persamaan antm'a kedua-duanya dikira menggunakan 'metrik ayat'. Daripada eksperimen. kami mendapati bahawa sistem kami adalah tidak berganting kepada sebarang bahasa dah menghasilkan keputusan yang bagus dari segi precision tetapi tidak dari segi recall. Ia mampu mengesan klon serupa dan yang hamper sama.