Kesan peningkatan beban organik (OLR) dan perubahan nilai pH ke atas efluen industri minyak sawit (ElMS) menggunakan reaktor UASB - Ngah Jidin, Norsafarina (2009)
Kajian raw at an ke atas efluen sisa kilang min yak sawit, ElMS dijalankan menggunakan 3 buah reaktor UASB pada skala makmal dengan isipadu 12L dan dibina menggunakan perspex. Sampel ElMS di ambil dari sebuah kilang minyak sawit di sekitar kawasan Kluang, lohor. ElMS Iazimnya punca kepada pengayaan sungai di mana ia memerlukan prosess rawatan sepenuhnya sebelum dilepas keluar ke dalam Ialuan semulajadi air. Beberapa parameter seperti permintaan oksigen biokimia (BOD), permintaan oksigen kimia (COD), jumlah pepejal terampai (TSS), danjumlah pepejaI meruap terampai (VSS) telah dikaji dalam penyelidikan ini bagi melihat kecekapan sistem merawat dan mengolah ElMS mematuhi standard yang dikeluarkan oleh labatan Alam Sekitar Malaysia. Operasi dilakukan dengan beban organik permulaan 1.44 g COD/L.d, dimana ElMS dicairkan kepada julat 5000 - 5500 COD mg/L. lumlah masa yang diperlukan adalah 55 hari untuk mencapai tahap stabiI bagi ke tiga-tiga reaktor Rl, R2 dan R3. Pada keadaan stabiI tiga buah reabor yang digunakan, dikenakan beban organik yang berbeza-beza. HasiI akhir didapati reaktor UASB dapat menahan beban organik OLR sehingga 7.6 g COD/L.d. Dalam penyelidikan ini juga beberapa julat berasid dipilih dan dioperasikan pada beban organik berbeza. HasiI akhir mendapati pada keadaan nilai pH sebenar (julat pH 4.0- 5.5) pekali kadar tindak balas kJ = 1.28 per hari dan k2 = 4.6 x 10·s per mg/L.d pada beban organik terendah manakala pekali R2 masing-masing adalah 0.4896 dan 0.4724. Kesimpulannya, reaktor UASB dapat mengolah ElMS pada beban kandungan 7.6 g COD/L.d.