Indicator pengurusan pejabat cemerlang bagi jabatan perdagangan di politeknik - Jamlus, Suhaida (2003)
Kualiti Pengurusan Pejabat merupakan suatu perkara yang banyak diperdebalkan scjak dari dulu lagi. la merupakan salali salti aspek periling daUnn pengurusan. Sejajar dengan pemfokusan kajian ini, laporan Projek Sarjana ini mempersembahkan hasil kajian yang bertajuk "lndikator Pengurusan Pejabat Cemerlang bagi Jabatan Perdagangan di Politeknik". Kajian ini bertiijuan bagi mengenai pasti ciri-ciri yang diperlukan dalam pengurusan pejabat cemerlang di Jabatan Perdagangan, politeknik. Soal selidik diedarkan kepada 71 orang responden iaitu kakitangan Jabatan Perdagangan Polileknik Sultan Salaliuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam. Data yang diperoleh dianalisis menggunakan perisian Statistical Package For Social Sciences vl 1.0 bagi mendapatkan min, kekerapan dan peratusan. Dapatan kajian menunjukkan ciri-ciri utama yang diperlukan dan perlu diberi perhatian dalam pengurusan pejabat cemerlang adalah dari aspek Prasarana dan Harta, Pengurusan Maklumat dan Fail dan Pengurusan Staf. Majoriti responden berpendapat ketiga-tiga aspek ini penting dalam proses pelaksanaan Pengurusan Pejabat cemerlang bagi Jabatan Perdagangan di Politeknik. Hasil daripada kajian yang dilaksanakan, sebuah produk telah berjaya dibina iaitu 'Senarai Semak : Indikator Pengurusan Pejabat Cemerlang Bagi Jabatan Perdagangan Di Politeknik' yang akan digunakan oleh pihak pengurusan dan kakitangan Jabatan Perdagangan dan lain pihak yang terlibat bagi tujuan penilaian dan pemantauan ke alas sistem pengurusan pejabat yang dilaksanakan.