Hirarki deskripsi pekerjaan mengikut perspektif pelajar tahun akhir diploma perniagaan antarabangsa : satu tinjauan di Politeknik Shah Alam - Wan Taha, Wan Noor Hanim (2001)
Pemilihan kerjaya merupakan salah satu aspek penting dalam kehidupan individu. Ia rnestilah bersesuaian dengan minat serta bi dang pengajian yang diceburi oleh seseorang pelajar sama ada di sekolah mahupun di pusat pengajian tinggi. Beberapa fah.ior perlulah diambilkira sebelum rnemilih sesuatu pekerjaan . Di antaranya ialah faktor prospek masa depan, gaji, lokasi, jawatan dan persekitaran tempat kerja. Kajian ini cuba mencungkil deskripsi pekerjaan yang menjadi keutarnaan pelajar dalam memilih sesuatu kerjaya. Pelajar-pelajar tahun akhir Diploma Pemiagaan Antarabangsa di Politeknik Shah Alam rnerupakan populasi kajian ini. Kaji selidik rnerupakan kaedah yang digunakan dalam kajian ini untuk melihat apakah faktor yang diutamakan oleh pelajar-pelajar tersebut apabila rnemilih pekerjaan kelak. Dengan itu diharapkan kajian ini dapat digunakan sebagai sumber maklumat mengenai hirarki deskripsi pekerjaan rnengikut perspeliif pelajar-pelajar Diploma Pemiagaan Antarabangsa di Politeknik Shah Alam.