Penghasilan dan kajian tentang modul pembelajaran prinsip kejuruteraan elektrik (PKE1) di KUiTTHO - Ismail, Mohd. Faizal (2004)
Kaedah pengajaran dan pembelajaran masa kini memerlukan bahan pembelajaran yang konkrit sebagai pemangkin bagi menjayakannya. Modul pembelajaran merupakan salah satu kaedah yang sering digunakan dalam sistem pendidikan di negara kita. Kajian ini dilakukan adalah untuk menghasilkan dan mengkaji modul pembelajaran Prinsip Kejuruteraan Elektrik (PKE1) di KUiTTHO. Tujuan Kajian ini adalah untuk meninjau sama ada modul pembelajaran PKE1 yang dihasilkan dapat meningkatkan pencapaian pelajar yang mengambil mata pelajaran Prinsip Kejuruteraan Elektrik dalam topik Hukum Kirchoff, litar siri dan litar selari di KUiTTHO. Pengumpulan data dibuat dengan menggunakan set soal selidik. Data dianalisa menggunakan Statistical Packages for Social Science (SPSS) 11.5 for Windows berdasarkan kaedah statistik deskriptif dan pengujian-t. Dapatan kajian secara keseluruhan menunjukkan bahawa modul pembelajaran PKE1 dapat membantu proses pembelajaran pelajar serta meningkatkan pencapaian pelajar di KUiTTHO.