Keselesaan pelajar KUiTTHO terhadap penggunaan bangunan yang telah diubahsuai - Chai, Teck Jung (2002)
Penyelidikan it'li dijalankan bertl.~uan \mtuk meninjau ke:selesaan pelajar terhadap penggunaan bangunan yang telah diubahsuai. Kajian ini juga ingin mengetahui sarna ada bangunan yang telah diubahsuai dapat memenuhi fungsinya) mengenalpa<;ti ma~alah-masalah yang timbul hasil daripada kelja penguhahsuaian hangunan dan mengenalpasti sarna ada faktor kesele~aan h:mellmm holeh mempengaruhi turnpuan pelajar. Daripada analisis, didapati bahawa keselesaan bangunan yang telah diubahsuai boleh mempengaruhi turnpuan pelajar dalarn aktiviti pembelajaran. Pada masa yang sarna, rnasalah tumpuanjuga boleh membawa kesan kepada prestasi pencapaian akademik pelajar. Kajianjuga mendapati kerja pengubahsuaian bangunan telah mendatangkan pelbagai kesan sampingan kepada pelajar dan stafKUiTTHO. Di samping itu, tindakan pengubahsuaian bangunanjuga wajar dilakukan untuk menangani masalah kekurangan bilik h..Llliah, dewan kuliah dan sebagainyamengikut justifikasi universiti serta bangunan yang diubahsuai dapat memenuhi fungsinya. Akhir sekali, sebuah garis panduan umum perlaksanaan program pengubahsuaian bangunan dihasilkan sebagai panduan.