Tinjauan pelaksanaan kaedah pengajaran andragogi di Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn - Paimin, Hanim; Kandar, Haniza; Haron, Zaihan (2001)
Andragogi didefinisikan sebagai suatu sastera dan sains yang membantu golongan dewasa untuk belajar. Andragogi merupakan alternatifkepada prinsip pembelajaran pedagogi dan merujuk kepada penilldikan secara berorientasikan pelajar. Teori andragogi mengikut Knowles merupakan suatu teori yang dibina khusus untuk: peJajar dewasa. Knowles menegaskan bahawa golongan dewasa mempunyai sentimen pengarahan-diri dan rnampu untuk bertanggungjawab dalam membuat keputusan. Menurut Knowles, andragogi mempunyai empat teori asas iaitu, golongan dewasa perlu mengetahui mengapa mereka mempelajari sesuatu atau dikenalijuga konsep diri, golongan dewasa perlu belajar berdasarkan pengalaman, golongan dewasa perlu belajar melalui orientasi pembelajaran penyelesaian masalah dan pembelajaran golongan dewasa menjadi lebih menarik apabila topik yang dipelajari mempunyai nilai yang berkaitan dengan diri pelajar atau dikenali sebagai ketersediaan untuk belajar. Objektifkajian kes ini adalah untuk mengkaji pelaksanaan kaedah pengajaran andragogi di KUiTTHO. 1a adalah untuk mernastikan sarna ada ernpat teori asas andragogi dilaksanakan atau sebaliknya. Kajian kes ini juga bennatlamat, dapat menjadi panduan kepada para pensyarah di KUiTTHO di dalam memperbaiki mutu pengajaran mereka. Kajian kes ini terbahagi kepada lima bab iaitu Bab 1: Pendahuluan, Bab II: Sorotan Kajian, Bab Ill: Metodologi, Bab IV: Analisis Data dan Bab V adalah Kesimpulan dan Cadangan. Untuk tujuan kajian kes ini, sebanyak lebih tiga ratus borang kaji selidik telah diedarkan kepada para pelajar ill KUiTTI-IO yang dipilih secara rawak.