Graduates' perception towards their English education : a case study - David Pandya Kumar, Jeya Amantha (2002)
Bahasa Inggeris merupakan bahasa komunikasi yang terpenting di dunia. Ia dianggap sebagai suatu kemahiran penting yang diperlukan oIeh graduan yang merangkah ke alam pekerjaan. Namun kajian terbaru telah membuktikan bahawa graduan Malaysia kekurangan kemahiran berkomunikasi dalam Ballasa Inggeris di temp at kerja. Kemerosotan tarafpenguasaan Bahasa Inggeris telall menyebabkan sistem pendidikan kita dipersoalkan. Kajian ini menyampelkan 30 graduan dari Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn ( KUiTTHO), Parit Raja, Batu Pahat, lohor DarnI Ta'zim. Borang kaji selidik digunakan untuk mengUDlpuI data mengenai persepsi pelajar terhadap pendidikan Bahasa Inggeris mereka di KUiTTHO. HasiI kajian seperti mana yang dipersepsi oleh graduan menyatakan bahawa pendidikan Ballasa Inggeris di KUiTTHO harns diubah agar ia dapat memenuhi keperluan seoarang graduan kejuruteraan.