Teknik pengucapan awam yang membantu pembentangan pelajar - Hashim, Noraini (2002)
Pembentangan di institut pengajian tinggi merupakan satu kepeduan pada masa kini. Dalam proses ini, pelajar perlu mengaplikasikan teknik-teknik tertentu agar pembentangan mereka menjadi Iebih berkesan. Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk mengenalpasti faktor-faktor yang menyebabkan pembentangan - seseorang pelajar tidak berkesan dan seterusnya untuk menghasilkan teknik v pembentangan yang baik. Proses kajian ini melalui dua peringkat iaitu peringkat keperluan kepada produk dan peringkat peniIaian produk. Bagi peringkat kajian keperluan kepada produk, sebanyak 54 orang atau 35.2% daripada pelajar SaIjana PTV KUiTTHO kemasukan Mei 2001 terlibat sebagai responden. Dapatan kajian ini menunjukkan kebanyakan responden tidak tahu mengendalikan pembentangan dengan baik. Didapati sebanyak 77.8% daripada responden memerlukan bimbingan bagi melaksanakan pembentangan. Peratusan yang tinggi ini menunjukkan CD "Teknik Pembentangan Bagi Pelajar" perlu dihasilkall- Peringkat kedua kajian ini adalah berkenaan dengan penilaian produk (CD) tersebut. Seramai 10 orang pensyarah dari JPTV KUiTTHO telah dipilih bagi menilai produk ini. Hasil kajian menunjukkan bahawa CD "Teknik Pembentangan Bagi Pelajar" boleh membantu pelajar dalam mengendalikan pembentangan.