Program latihan industri: keberkesanannya terhadap Pelajar Diploma Kejuruteraan di Politeknik Port Dickson - Ramli, Suhana (2003)
Kajian yang dijalankan adalah bertajuk " Program Latihan Industri : Keberkesanannya Terhadap Pelajar Diploma Kejuruteraan Di Politeknik Port Dickson. Keberkesanan latihan industri dalam kajian ini dilihat dari 3 aspek iaitu peranan yang dimainkan oleh Politeknik Port Dickson, tahap kesediaan pelajar dan juga sokongan pihak organisasi terbabit. Sampel kajian ini terdiri daripada 136 orang pelajar iaitu 43 orang pelajar Kejuruteraan Awam, 47 orang pelajar Kejuruteraan Elektrik dan 46 orang pelajar Kejuruteraan Mekanikal. Kajian ini dijalankan berdasarkan prosedur kajian yang telah dibuat iaitu dimulakan dengan mengenal pasti masalah dan objektifkajian, pengumpulan data, menganalisis data yang diperoleh dan akhir sekali adalah cadangan atau produk. Pengumpulan data adalah dengan menggunakan borang soal selidik yang diedarkan kepada pelajar. Data-data yang diperoleh daripada soal-selidik dianalisis dalam bentuk min dan peratusan menggunakan perisian SPSS. Dapatan kajian menunjukkan tahap keberkesanan program latihan industri di kalangan pelajar Diploma Kejuruteraan di Politeknik Port Dickson adalah di tahap yang sederhana. Oleh itu, satu cadangan produk telah dihasilkan iaitu senarai semak bagi pelajar yang akan menjalani latihan industri. Diharapkan pengkaji akan datang dapat menguji keberkesanan produk ini.