Ancaman e-dagang ke atas permintaan ruang lantai pusat membeli-belah - Taha, Roslima (2022)
Pertumbuhan e-dagang yang semakin pesat selari perubahan gaya hidup yang semakin sibuk, kaedah pembelian secara atas talian kini semakin mendapat tempat di hati pengguna. Pembelian secara atas talian dipilih sebagai langkah mudah untuk berbelanja bagi mendapatkan barang keperluan. Hal ini sudah tentu terdapat faktor yang mendorong pengguna membuat pembelian secara dalam talian sekaligus akan memberi kesan ke atas permintaan ruang lantai pusat membeli-belah apabila pusat membeli-belah semakin kurang dikunjungi oleh pengguna kerana mereka lebih selesa membuat pembelian barang secara atas talian. Oleh itu, kajian ini dijalankan adalah untuk mengenalpasti faktor-faktor yang mendorong pengguna membuat pembelian secara dalam talian dan kesan e-dagang ke atas permintaan ruang lantai pusat membeli belah. Lima aspek faktor yang dikenalpasti iaitu aspek masa, aspek harga dan kos, aspek kemudahan, aspek kepuasan aspek jarak dan lokasi. Faktor ini dianalisis menggunakan dua kaedah iaitu Analisis Statistik Deskriptif dan Multi-Dimensional Scalling (MDS). Hasil kajian mendapati bahawa aspek masa [tidak perlu beratur panjang di kaunter] dan [Menjimatkan masa, usaha dan tenaga] menjadi faktor sangat penting yang mendorong pengguna membuat pembelian secara dalam talian. Dalam pada itu, hasil analisis daripada temu bual dengan Pengurus Harta pusat membeli-belah dan kajian kes Plaza Merdeka Mall yang dianalis menggunakan kaedah Analisis Statistik Deskriptif dan Analisis Kandungan mendapati bahawa kepesatan pertumbuhan e-dagang telah memberi kesan ke atas permintaan ruang lantai pusat membeli-belah.